Beroende

Att vara beroende av något kan vara det värsta som finns. Ett beroende är en sjukdom och kan drabba alla människor. Innan vi insett att vi fastnat så är det försent, alla får betala sitt pris. Vi får betala för att vi har en sjukdom. Beroendet drabbar oss alla på olika sätt och för vissa kan det vara förödande. Visst kan ett beroende vara positivt men i slutändan är det alltid negativt. När vi är beroende så innebär det att vi ägnar en för stor del av vår tid i beroendet. Beroendet kan variera men eftersom det är ett beroende tar det för mycket plats och tid i livet vilket ger negativa konsekvenser.
Att bli av med ett beroende handlar inte bara om att sluta helt med det vi är beroende av, utan det handlar om att ersätta beroendet med andra aktiviteter. Om vårt beroende tar 80% av vår tid i handling och tankar så måste vi inte bara sluta, vi måste fylla ut procenten med annat. Att ta sig kraft och ersätta beroendet med annat är det absolut jobbigaste som finns, det beror på att hjärnan är så van att ägna sig åt det vi är beroende av. Ofta är beroendet det som tillfredställer oss mest och allt annat känns lite jobbigare och lite tråkigare. Alla människor kan ta sig ur ett beroende och de här punkterna kan vara värda att tänka lite extra på.
Ersätt med andra aktiviteter.
Hitta en balans i din vardag.
Uppskatta din omgivning.
Ha en positiv attityd till förändring.
Var stark i alla dina beslut och acceptera all hjälp som ges.
Det spelar ingen roll om du är beroende av droger, alkohol, spel, träning, våld, shopping, bärplockning eller att hänga tvätt. Är du beroende så är det negativt. Ett beroende tar för mycket tid i din vardag, vilket ingen människa mår bra av i längden.
//KY

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0